divendres, 19 d’octubre del 2012

Concert Profane Omen + Amoral + Ensiferum

Dimecres 26 de setembre, la Sala Razzmatazz 2 es va convertir, durant unes hores, en capital finlandesa de heavy metal: aquell dia es van reunir damunt de l’escenari les bandes Profane Omen, Amoral i Ensiferum, dins del Beabers of the Sword Tour. Els caps de cartell ja havien trepitjat Barcelona diverses vegades...però desplaçar-se per veure'ls ens permetria descobrir dues bandes enormes que encara no ho havien fer mai per presentar la seva música.


Hem de dir que, en aquesta ocasió, la organització del concert va tancar mitja sala, deixant l’aforament a la meitat; així, a l’hora d'inici dels concerts, la sala ja presentava una entrada que no estava gens malament. A mesura que van anar passant les hores, més i més gent es va reunir a l’espai, acabant amb una entrada més que respectable.

Les portes obrien a les 19 hores, però hi havia gent hores abans esperant per entrar; nosaltres vam arribar al volt de les cinc de la tarda per parlar amb dos membres d'Amoral, el vocalista Ari Koivunen i el guitarrista Masi Hukari. Després de l’entrevista, vam esperar sota la pluja per poder trobar-nos amb el baixista d’Ensiferum, Sami Hinkka, amb qui també vam poder xerrar una estona. I, durant l’entrevista a la terrassa de la sala, el concert va donar el seu tret de sortida.


Els primers en actuar van ser Profane Omen, una banda de groove metal formada l’any 1999 i que, des de la seva formació, pocs han estat els canvis en la seva formació. La banda va ser creada pel vocalista Jules Näveri; poc després, els guitarristes Williami Kurki i Antti Kokkonen van entrar a la banda. No seria fins 2005 quan Samuli Mikkonen, bateria, entrés a formar part de Profane Omen; i, el membre més nou és el baixista Antti Seroff, qui va entrar el passat 2011.


És una banda no gaire coneguda a la nostra terra, però per la gèlida Finlàndia ja s’ha format un nom, editant quatre discos en cinc anys i sent reconeguts com la millor banda novell del seu país l’any 2007. Venien a presentar, bàsicament, els temes del seu darrer treball discogràfic, Destroy!; tot i això, van interpretar diversos del seu debut Beaten into Submission.

La banda sona d'una manera brutal en directe, amb un Jules realment comunicatiu i molt expressiu durant els temes. Els dos guitarristes són durs i els hi agrada fer poses en directe, mentre Antti acompanya amb el seu baix i la seva veu a la cruesa dels temes. Samuli a la bateria no para ni un moment i, com la resta de la banda, li agrada fer-se veure aixecant-se cada vegada que tenia ocasió. Una banda que, de seguir així, es farà un lloc important dins del seu gènere.


Profane Omen Setlist: Base / Wastehead / Predator / Pit of my Thoughts / God in a Bottle / Bound to Strive / Painbox

Els següents a trepitjar l’escenari de Sala Razzmatazz 2 van ser Amoral, una banda de heavy metal melòdic formada l’any 1997 com a banda de death metal tècnic. La formació ha patit canvis importants, sent el de vocalista el més clar: amb la marxa de Niko Kalliojärvi i l’entrada d’Ari Koivunen, l’estil de la banda va canviar radicalment i, segons la nostra opinió, cap a millor.


La resta de la banda la completen Ben Varon, guitarrista solista i fundador de la banda juntament amb el bateria Juhana Karlsson; Misa Hukari, guitarrista rítmic i últim en entrar a la banda, el passat 2010 i Pekka Johansson al baix, qui va entrar al 2008. La banda ha editat, fins el moment, cinc discos d'estudi, tot i que el concert va estar centrat en els dos darrers, els interpretats per Ari Koivunen: Show Your Colours i Beneath. Tot i això, el concert va arrencar amb el tema Mute, del disc Reptile Ride, l’últim abans de l’entrada del guanyador del Suomi Idols.

Ari va començar una mica fred, però a mesura que avançava el concert va agafar la confiança necessària per encoratjar al públic, que va començar a fer moshpits, tot i que la música no era la més adient. Ben va estar incommensurable a la guitarra solista, canviant-la un parell de vegades en tot el concert, mentre que Misa va estar una mica més estàtic, però demostrant una gran qualitat a les sis cordes. Qui no va parar ni un moment va ser Pekka, passejant-se per tot l’escenari, mentre Juhana passava una mica més desapercebut que el seu predecessor a la bateria. Un gran concert que ens va permetre veure complert un dels nostres somnis (pels que seguiu el programa de fa temps ja ho sabreu): veure a Ari Koivunen en directe.


Amoral Setlist: Mute / Hours of Simplicity / Exit / (Won’t Go) Home / Release / Wrapped in Barbwire / Same Difference / Sex N’Satan / Beneath

I, per tancar una gran nit de heavy metal finlandès, la banda de folk metal Ensiferum pujava a l’escenari per fer-nos deixar, durant una estona, tots els nostres problemes enrere i gaudir d'un gran i festiu espectacle. Markus Toivonen, el guitarrista, va formar la banda l’any 1995 i només queda ell de la formació original. Petri Lindroos, vocalista i guitarrista i Sami Hinkka, baixista, van entrar l’any 2004; un any després ho va fer el bateria Janne Parviainen i el passat 2009 va entrar Emmi Silvennoinen, teclista i corista de la banda.


Sota un fons vermell, la banda va anar apareixent a l’escenari mentre sonaven les notes de Symbols, la introducció del nou treball discogràfic, Unsung Heroes. Ràpidament van enllaçar amb el single del disc, In My Sword I Trust, corejat per tot el públic que omplia la sala. Tots els membres vestien les seves indumentàries guerreres, acompanyades de les típiques pintures negres a la cara, oferint una imatge molt més ferotge del que en realitat són: ho vam poder comprovar mentre entrevistàvem a Sami Hinkka, qui va canviar radicalment de sota a sobre de l’escenari. És pura fibra i no és d'estranyar, doncs no para ni un moment en tot el concert; de la mateixa manera podem destacar a Markus qui, tot i estar una mica més estàtic a l’hora de tocar la guitarra, tampoc va parar d'anar d'un costat a l’altre de l’escenari.

Janne va estar sublim a bateria i la dolça Emmi, situada darrera d'un gran escut de víking, va fer vibrar a tothom amb la seva veu i les notes que sortien del seu teclat. Com a mestre de cerimònies, un Petri Lindroos impressionant a la veu, no va deixar d'animar al públic en tot moment, destacant la introducció del tema Iron, fent cantar a tots els assistents, que van respondre de manera increïble. Tota una festa per tancar una nit memorable de heavy metal.


Ensiferum Setlist: Symbols / In My Sword I Trust / Guardians of Fate / From Afar / Burning Leaves / Pohjola / Heathen Throne / Blood is the Price of Glory / One More Magic Potion / Hero in a Dream / Unsung Heroes / Iron – Twilight Tavern / Lai Lai Hei / Battle Song

Tres estils molt diferents, procedent del mateix país, els que es van poder escoltar dimecres 26 de setembre a Sala Razzmatazz 2. Ara, toca esperar al proper concert i seguir gaudint de la música que ens omple i ens fa viure la vida d'una manera millor!