dimecres, 18 de juliol del 2012

Concert II Aniversari Metaleros de Catalunya

El passat dissabte 14 de juliol, el grup de Facebook Metaleros de Catalunya, va celebrar el seu segon aniversari amb l'organització de concerts a la Sala KGB i una festa a la Sala Bunker, oferint més de 10 hores de metal non-stop.

A més, la festa també va servir per celebrar el quart aniversari de Black Storm Legions, una entitat d'Igualada que organitza diferents esdeveniments per potenciar el metal a casa nostra; també es va aprofitar per fer promoció de la botiga Asgard Metal Shop i d'un nou estudi de gravació a Barcelona, SteelTracks Records.


Com sempre passa a casa nostra, la cosa anava molt quadrada d'horaris i, com sempre, es va acabar anant tard: la sala tenia prevista l'obertura de portes a les 19h... i mitja hora més tard, moment en que es tenia programat començar els concerts, més d'una cinquantena de persones esperaven al carrer per poder accedir a la sala i començar amb la celebració.

Finalment, a les 20h va arrencar el primer dels concerts: el virtuós guitarrista Mike Zágora, fundador de la Heavy Rock School i membre d'una infinitat de bandes al llarg de la seva carrera, va deixar bocabadat a més d'un amb el seu control de les sis cordes. I no és d'estranyar en una persona que porta gairebé 20 anys tocant la guitarra, graduat al Berklee College of Music i que ha tingut com a professors gent com Joe Stump, Vernon Reid i John Petrucci entre d'altres.

Acompanyat per la seva guitarra i unes bases musicals, tot i estar sol damunt de l'escenari el va saber omplir en tot moment, gesticulant i fent mirades cap el públic, creant una gran complicitat entre un i altres. Va començar el seu show amb la interpretació del tema Erotomania de Dream Theater, un bon escalfament, per seguir amb temes propis i acabar la seva actuació amb un solo improvisat que va fer les delícies dels assistents.


En aquest moment ja vam poder comprovar que la il·luminació de la sala no era res del altre món, per no dir que era bastant pobre... però el pitjor encara estava per arribar! Per què la il·luminació és un aspecte important en un concert, però encara ho és més el so! I, en aquesta ocasió, totes les bandes van patir la mala sonoritat de la sala, no deixant mostrar tot el seu potencial davant de la gent que va assistir als concerts.

Els següents en pujar a l'escenari van ser Nyctophobia. Aquesta banda de black metal es va formar l'any 2005 a Badalona i està formada per Nocte a les veus, Ø i Frostfang a les guitarres, Beast al baix i Dreth a la bateria. Com tota bona banda de black metal, tots els seus membres anaven amb el típic corpse paint: la coneguda aquí com pintura cadavèrica.

La mala sonoritat de la sala no ens va impedir escoltar la velocitat dels seus temes, que els podem trobar en la seva demo Ritual I - Summoning the Abyss. La llàstima és que aquesta velocitat contrarestava amb l'actitud estàtica de tots els membres, tot i no comptar amb gaire espai damunt de l'escenari; amb una mica més de moviment, s'aconseguiria un millor espectacle de cara al públic, que encara estava una mica adormit tot i la tralla que li estava caient al damunt.

Ja sabeu que no estem gaire al dia d'aquest estil, però si sou amants de la vessant més fosca del heavy metal, no us perdeu el proper concert de Nyctophobia!


Tot seguit era els torn dels barcelonins Katarsick. La banda es va formar l'any 2004 a Cornellà, però no va ser fins l'any 2009 quan es va tancar una formació estable; actualment, es troben en procés de gravació del seu primer disc. La banda està formada per Xoan a la veu, Will i Txus a les guitarres, Cristian al baix, Miquel a la bateria i Colone a les percussions.

En aquest primer disc hi podrem trobar temes amb influències de bandes com Slipknot, Rage Against The Machine o Sepultura, fet que ja vam poder descobrir durant el seu directe; i aquesta barreja d'estils, juntament amb l'energia que hi van posar tots els membres, el públic es va anar despertant mica en mica.

Del concert m'agradaria destacar la ràbia de la banda a l'hora d'interpretar el seu setlist, sobretot per part de Colone qui, a banda de la percussió, que li dóna a la banda una sonoritat molt original, també s'encarrega dels guturals, mentre salta per tot l'escenari. Sense cap mena de dubte, va ser una gran descobriment per nosaltres; ara només hem d'esperar a la sortida del disc per gaudir, encara més, de la seva música.


Per continuar, se'ns va preparar l'actuació de la banda barcelonina Karlahan, formada l'any 2006 com una banda de folk metal, en l'actualitat més centrada en el death metal simfònic i progressiu, però sense deixar de banda les seves arrels. Ells són Iban De Dios a la veu, Xavi Diví i Sergi Gracia a les guitarres, Sergi Nuez al baix i Jordi Farré a la bateria.

Després d'un temps d'inactivitat damunt dels escenaris, Karlahan va aprofitar per presentar alguns canvis en la seva formació i seguir presentant els temes de la seva demo, Twilight, i del seu ep, A Portrait of Life. Els temes van sonar aplastants, amb una bateria rapidíssima i un conjunt, a vegades, semblant a Amon Amarth o Equilibrium. De fet, aquests últims van convocar un concurs per col·laborar en la gravació del seu disc de 2008, Sagas; Karlahan, guanyadors d'aquest concurs, van col·laborar en un parell de temes del disc. Amb un públic ja despert en la seva totalitat, es van poder veure les primeres olles, salts i empentes, que tant es van trobar a faltar en els concerts anteriors.

Després del concert del passat dissabte, al que si se li ha de trobar una pega és la utilització de sintetitzadors gravats i no en directe, espero que l'activitat de la banda torni a la normalitat perquè, com ja hem dit diverses vegades, el so de la sala no va fer justícia a la qualitat de la banda; i, personalment, tenim moltes ganes de tornar-los a veure en directe en millors condicions!


La banda que, possiblement, va congregar a més públic, van ser els barcelonins Drakum. Liderats a la veu per Javi Crosas, secundat per Marc i Feni a les guitarres, José Luís al baix, Caleb al violí, Conrad a la bateria i Paula als teclats, van fer explotar la festa i la disbauxa a la Sala KGB amb els temes de la seva demo de 2011, Around the Oak, juntament amb d'altres nous i una versió que va fer embogir als assistents.

Amb una experiència més que contrastada en directe i un nivell musical molt elevat, s'agraeix quan veus una banda tant compenetrada, amb la seva indumentària pròpia i que, si la seva música inclou violí i teclats, els puguis veure damunt de l'escenari. Tots aquests fets (i molts d'altres) propicien a que, el públic que assisteix al concert, et faci canviar el setlist a última hora perquè volen cantar a pulmó un tema que no s'havia pensat tocar. I Drakum va complaure als fans canviant el tema Song for Your Death pel segon tall de la seva demo, Absinthe.

Havíem tingut diverses ocasions per veure'ls en directe, però mai s'havien alineat els astres per poder-ho fer. Després de les sensacions viscudes el dissabte, la propera vegada que es pugui no ens els perdrem per res del món!


I els encarregats de tancar la nit, van ser els barcelonins encarregats d'obrir l'edició del Goblin Fest d'aquest any: els Health Healer. Des d'aquell 24 de febrer, la banda ha incorporat a Álvaro Clemente a la guitarra i Marc Fraile al baix, qui acompanyen a Joan Rello a la veu, Ricard Tapias a la guitarra i Josep G. Font a la bateria.

Respecte l'actuació de Sabadell, Health Healer ha guanyat com a banda, podent veure a tots els membres movent-se per l'escenari (excepte el bateria, està clar), fent una posada en escena més agradable de veure; la llàstima és que la festa de Metaleros de Catalunya seguiria posteriorment a la Sala Bunker i molta gent va marxar per menjar alguna cosa abans de desplaçar-se fins la discoteca.

Vam poder escoltar quatre temes de pur heavy metal i una balada, interpretada amb guitarra espanyola que, veient com s'estava quedant la sala, potser s'hagués pogut deixar per un altre dia; tampoc no volem deixar de mencionar el solo de bateria, l'únic de tota la nit a excepció del solo de guitarra de Mike Zágora a l'inici de la vetllada.


Tot això és el que va donar de si la primera part de la celebració; posteriorment, molts dels assistents als concerts van marxar a seguir la festa amb les sessions dels DJ's ViolentBass, Nythos i Penumbra. Però uns servidors, que ja tenim una edat, vam decidir marxar cap a casa.

Des de Kalimetal volem felicitar a Metaleros de Catalunya i Black Storm Legions pels seus respectius aniversaris i per l'organització de la celebració i posterior festa; i, sobretot, animar-vos a tots els que no vau assistir o encara no formeu part del grup de Facebook, a que us apunteu a alguna de les activitats que els seus membres organitzen, per conèixer gent i passar bones estones!

Moltes felicitats i fins l'any vinent!