dijous, 20 de maig del 2010

Se'ns ha anat un dels grans!!

Seguint l'estela dels desapareguts Brian Redman (3 Inches of Blood), Mike Alexander (Evile), James Owen Sullivan (Avenged Sevenfold) i Peter Steele (Type O Negative), el passat diumenge 16 de maig ens va deixar un dels més grans del heavy metal.


Si Frank Sinatra era La Veu, Ronnie James Dio era La Veu del Heavy Metal!! Ell ja no està amb nosaltres, però la seva música sempre romandrà a les nostres estanteries i al nostre cor!!

Nascut el 10 de juliol de 1942 a Portsmouth, New Hampshire, Ronald James Padavona era l'únic fill d'una família d'origen italià. Va començar la seva carrera en el món de la música fent de trompetista de bandes de rockabilly.

Ben aviat va deixar els instruments de vent per passar a les quatre cordes, tocant el baix en la banda The Vegas Kings on, de vegades, feia de vocalista. Amb la marxa del cantant, Ronald va agafar el lloc vacant i va canviar el nom de la banda diverses vegades; va ser l'any 1958 quan, amb la banda Ronnie & The Red Caps, va editar el seu primer disc.

L'any 1961 va adoptar el sobrenom de Dio, prenent-lo del cap de la màfia Giovanni Ignazio DioGuardi. Després de més canvis en el nom de la banda, l'any 1969 es fa anomenar Elf, una banda de blues rock que arriba a ser telonera de Deep Purple. És en aquest moment quan coneix a Ritchie Blackmore.

Quan aquest últim abandona la mítica banda, crea Rainbow amb Dio com a vocalista; amb aquesta banda grava tres àlbums (Ritchie Blackmore Rainbow, Rising i Long Live Rock'N'Roll); no és fins l'any 1979 quan Ronnie James Dio entra a formar part de una altra banda mítica: Black Sabbath. És en aquesta època quan Dio popularitza el senyal de les banyes en el món del metal; sembla ser que era el gest que feia la seva àvia per espantar el mal d'ull.

A Black Sabbath coneix als artistes amb qui més tard es tornarà a trobar per formar Heaven and Hell: Tony Iommi, Geezer Butler i Vinny Appice. Abans però, l'any 1982 crea una altra banda, simplement anomenada Dio; no és que fos un projecte en solitari, sinó que el seu nom ja era conegut i no es va trencar el cap en buscar un nom desconegut per la gent.

L'any 1992 va tornar momentàniament a Black Sabbath i, en els darrers anys, formava part de la banda Heaven and Hell, amb qui va editar, el passat 2009, l'àlbum The Devil You Know.

A finals de 2009, un comunicat escrit per la seva dona, Wendy Dio, anunciava la detecció d'un càncer a l'estómac de Ronnie; semblava que el tractament funcionava i eren un dels caps de cartell pel festival Sonisphere 2010 i tenien una gira bastant gran arreu del món. Desgraciadament, fa cosa d'un parell de setmanes es cancel·lava tota la gira d'estiu perquè el vocalista no es trobava en condicions de sortir a donar voltes pel món.

Finalment, el passat diumenge 16 de maig, a les 7:45 hores, Ronnie James Dio ens deixava incrèduls i impotents a tots els seguidors de la seva música i del metal en general en no poder vèncer al càncer que l'afectava.

La Veu del Metal ens ha deixat clàssics pel nostre record com podrien ser, per anomenar-ne uns quants, Hoochie Koochie Lady, Long Live Rock'n'Roll, Neon Knights, Voodoo, Stand Up and Shout, Holy Diver (i el seu mític videoclip), Rainbow in the Dark, We Rock, Dream Evil, The Last in Line i un llarg etcètera.


Aquesta setmana, al programa, farem una menció especial a la seva carrera, però també recordarem a altres artistes que ens han deixat en els darrers mesos. Una manera humil, però amb molt sentiment, de retre un petit homenatge als que ja no estan entre nosaltres.